Prostredníctvom nami písaných článkov sa Vám pokúsime prihovoriť, popísať Vám určité veci ohľadom záhradných chatiek a ostatných drevostavieb, o ktoré sa zaujímame alebo prípadne objasniť Vaše pripomienky.

Hrúbka steny záhradných chatiek

Zverejenené - 5.1.2021

Kategória - Záhradné chatky a domčeky klasické

Záhradná chatka priradená k blogu

Na otázku použitia materiálu na steny záhradných chatiek a rekreačných drevostavieb máme jednoznačnú odpoveď. Hrúbka dreveného dvojzubového profilu menšia ako 45 mm nie je pre nás materiál, ktorý by sme chceli ponúkať našim zákazníkom. Otázka nestojí tak, či tento materiál nie je prepych ako "príbytok pre fúrik", ale či chcem stavbu dočasnú alebo trvalú. 

Pokiaľ plánujem nutné krátkodobé uloženie záhradných potrieb a techniky, je na mieste uvažovať nad núdzovým riešením. Investovať do záhradnej chatky s hrúbkou steny 22, 28 ... mm je však pomerne krátkodobé riešenie. Životnosť takejto stavby pri bežnej údržbe zvyčajne nedosiahne ani životnosť najlacnejšej krytiny na nej použitej, pričom predpokladáme, že venovať svoju pozornosť stálemu ošetrovaniu a chráneniu svojej stavby nie je cieľ majiteľa novej nehnuteľnosti. Preto v duchu nášho hesla, že zákazník musí za svoje peniaze dostať kvalitný produkt, používame na všetky záhradné chatky hrúbku stien 45 mm. Cenový rozdiel nie je taký výrazný, ako výrazne je úžitková vlastnosť vyššia voči použitiu menšej hrúbky materiálu.
 

Záhradné chatky - detail steny


Technologické zdôvodnenie

Rovnako pevnosť a tuhosť je veľmi požadovaná vlastnosť záhradnej chatky (policu alebo klinec na zavesenie musí byť do čoho zahlobiť). Masívna stena zabezpečuje stálosť celej konštrukcie, stabilizuje rohové prvky a výrazne sa podieľa na hmotnosti stavby, čo najmä ocení zákazník bývajúci vo veterných oblastiach.

U rekreačných chatiek vstupuje do hry aj izolačná vlastnosť dreva, ktorá pri tejto hrúbke dosahuje solídnych hodnôt. V kombinácii s izolačným sklom okien je zabezpečný trojsezónny komfort. Rovnako prekonať hrúbku steny 45 mm je pre nevítaného návštevníka väčší problém ako pri tenkých stenách.
 

Záhradné chatky - detail vnútro

Záhradné chatky - detail vnútra II


Záver

Vieme, ale nechceme použiť menej kvalitné materiály za nevýznamnú úsporu ceny na úkor výrazne nižších úžitkových vlastností našich stavieb.

Ďalšie články

Obrázok záhradnej chatky k blogu
  • 6.4.2021

Neváhajte, čas hrá proti Vám

Určite Vám neunikli informácie z médií o turbulentnom vývoji cien dreva a stavebných materiálov vôbec. Súvisí to s celosvetovým prudkým stavebným boomom predovšetkým v USA a Ázii, ktorý pohlcuje obrovské množstvo reziva z E...

Čítať viac